Aanschaf hond

De hond is een van de populairste huisdiersoorten in Nederland. Dat is niet zo verwonderlijk,want aan het hebben van een hond zitten veel leuke kanten: honden zijn fijne kameraden die naar veel plaatsen mee kunnen, ze kunnen veel leren waardoor ze zich in allerlei situaties kunnen aanpassen, ze zijn graag bij mensen, ze houden ervan om samen met hun eigenaar te wandelen of sporten en we kunnen met hen communiceren waardoor er een band ontstaat tussen hond en eigenaar. Een hond is dus een huisdier waar u veel aan kunt hebben, vooral als u bij de aanschaf van een hond weloverwogen te werk gaat. Door een juiste keuze voor een bepaalde hond en een goed aanschafadres kunt u veel problemen voorkomen.

Honden kunnen geweldige huisdieren zijn, maar de beslissing om een hond te nemen is er een om goed over na te denken. Het hebben van een hond brengt veel consequenties met zich mee:

Een hond kost tijd, energie, aandacht en geld, en niet even, maar jarenlang! Natuurlijk krijgt u daar ook veel voor terug: een leuke vriend om samen actief te zijn, een reden om naar buiten te gaan, iemand die altijd blij is u te zien of een knuffel te krijgen. Sta vooraf eens stil bij wat u zich voorstelt bij het hebben van een hond. Welke verwachtingen heeft u, en zijn die realistisch? Hoe fantastisch honden ook kunnen zijn, het blijven honden, met leuke en minder leuke kanten, voordelen en nadelen. Zorg er dus voor dat u een goed beeld krijgt van het leven met een hond, bijvoorbeeld door met andere hondeneigenaren te praten.

Als u een hond aanschaft, zijn er in de eerste plaats een aantal eenmalige kosten. Natuurlijk zijn dat de kosten voor de hond zelf. Koopt u een raspup, dan kan dit bedrag uiteenlopen van zo’n 400 euro tot wel meer dan 1000 euro. Voor een volwassen hond uit een asiel betaalt u tussen de 100 en 150 euro, vaak afhankelijk van de leeftijd van de hond.

Het belangrijk om een betrouwbaar adres te vinden en niet overhaast te werk te gaan. U wilt immers een gezonde hond die aan uw verwachtingen voldoet. De overheid geeft weinig regels voor de handel in honden. Dat betekent dat u zelf goed moet weten waar u op moet letten als u een aanschafadres zoekt.

Verdere eenmalige kosten zijn die voor een mand, bench, eet-en drinkbak, halsband, riem en borstels en eventueel voor castratie. Terugkerende kosten zijn die voor voer, medische kosten zoals behandeling tegen wormen en vlooien en de inentingen. In een aantal gemeenten betaalt u jaarlijks hondenbelasting waarvan de hoogte uiteenloopt. Ook het registreren van het chipnummer van de hond bij een databank kost geld, dit kan per databank verschillen. Heeft u een hond die getrimd moet worden dan is dit ook een post om rekening mee te houden. Verdere kosten zijn die voor een hondencursus of hondensport, eventuele vakantieopvang, een uitlaatdienst en onverwachte ziektekosten. Voor deze laatste kunt u een verzekering afsluiten.

Om van een hond een prettige huisgenoot te maken is het erg belangrijk dat hij als pup goed gesocialiseerd wordt en dat hij een goede opvoeding krijgt. Daar moet u dus voldoende tijd en energie in steken, zeker het eerste jaar. Laat u daarin begeleiden door een goede hondenschool. Ook een volwassen hond moet goed worden opgevoed en voldoende leiding krijgen. Op een cursus leert u hoe u met uw hond kunt omgaan en wat voor uw hond de beste aanpak is.

 

 

Orthopedie bij honden

Bekijk de verschillende orthopedische aandoeningen die bij honden voor kunnen komen.

Bekijk onze specialismen