Sterilisatie of castratie van een hond

De termen sterilisatie en castratie worden vaak op een verkeerde manier gebruikt. Bij sterilisatie bedoeld men meestal het onvruchtbaar maken van een teef. Castratie wordt vaak bedoeld voor reuen. Dit is echter niet helemaal juist. Ook teven worden gecastreerd. Castratie houdt in dat de eierstokken of zaadballen verwijderd worden. Bij sterilisatie worden de eileiders of zaadleiders alleen onderbroken en niet verwijderd.

In onze kliniek hebben we het bij sterilisatie over het onvruchtbaar maken van teven en bij castratie over het onvruchtbaar maken van reuen door het verwijderen van de teelballen.

Loopsheid

De eerste loopsheid van een teef is meestal wanneer ze tussen een half jaar en anderhalf jaar oud zijn. Ze blijft de rest van haar leven loops en vruchtbaar, aangezien honden geen overgang kennen. Een teef is gemiddeld twee keer per jaar loops, waarvan elke loopsheid ongeveer drie weken duurt. Tijdens deze loopsheid is de teef twee à drie dagen vruchtbaar. Het verschilt per hond welke dagen dit zijn, maar vaak is dit tussen dag 8 en dag 12.

Als u niet wilt dat uw hond loops wordt adviseren wij de teef te laten steriliseren. Bij een tijdige sterilisatie (voor de 3e loopsheid) is er een verkleining van de kans op baarmoederproblemen en borstkanker.

Sterilisatie

Sterilisatie is het operatief verwijderen van de eierstokken. Dit is ook mogelijk via laparoscopie. Een teef kan gesteriliseerd worden vanaf het moment dat ze zes maanden oud is. Het beste is om twee tot drie maanden na het begin van de eerste loopsheid te steriliseren. Niet tijdens of vlak voor of na de loopsheid, want dan is er een vergrote kans op bloedingen tijdens de operatie door de invloed van oestrogenen.

Voordelen sterilisatie:

  • Geen loopsheid meer à geen dracht à geen puppy’s.
  • Geen schijnzwangerschap en baarmoederontsteking meer.
  • Veel minder kans op melkkliertumoren.
  • Minder kans op suikerziekte.

Nadelen sterilisatie:

  • Het is een operatie met algehele narcose. Elke operatie heeft een risico, al is die erg klein door de techniek die gebruikt wordt. (Bij ons in de kliniek is er gasnarcose en wordt deze narcose gecontroleerd middels een ECG en een Capnograaf).
  • De operatie is definitief.
  • Sommige teven hebben na een sterilisatie de neiging om dik te worden. Dit is echter goed in de hand te houden door de voeding aan te passen.
  • Er is een kans dat de teef, met name van rassen die zwaarder dan 20 kg zijn, problemen krijgt met de urine-incontinentie. Dit is meestal goed te verhelpen met medicijnen.
  • Bij jonge teven die voor de operatie al wat feller waren kan dit na de operatie soms wat verergeren.
  • Teven van bepaalde rassen krijgen soms een verandering in de vachtstructuur.

Castratie

Er zijn twee manieren om te zorgen dat een reu (tijdelijk) niet meer vruchtbaar is. Dit kan door middel van chemische castratie, dit is een tijdelijke oplossing, of door middel van een gewone castratie. Chemische castratie gebeurd door het toedienen van een injectie of een implantaat. Het eerste werkt dan gedurende 3 maanden en zal dus herhaald moeten worden. Het implantaat werkt 6 tot 9 maanden waarna het ook herhaald kan worden. Het is een goede manier om te kijken hoe een reu is zonder zijn hormonen. Daarnaast is er nog de gewone castratie, deze vindt onder algehele narcose plaats. Tijdens deze operatie worden beide testikels (de zaadballen) verwijderd. Een reu kan gecastreerd worden vanaf dat hij zes maanden oud is. Houd er wel rekening mee dat een reu na de castratie nog een tijd vruchtbaar zal zijn!

Voordelen castratie:

  • De reu heeft minder behoefte om achter teven aan te gaan en is minder fel tegenover andere reuen.
  • De reu zal minder neiging hebben om tegen iemand op te rijden of tegen iets aan te plassen.
  • Er is minder kans op ontsteking van de voorhuid en prostaat en op goedaardige vergrotingen van de prostaat (het risico op prostaatkanker is echter niet verminderd!).

Nadelen castratie:

  • Het is een operatie met algehele narcose. Elke operatie heeft een risico, al is die erg klein door de techniek die gebruikt wordt.
  • De operatie is definitief.
  • Sommige reuen hebben na een sterilisatie de neiging om dik te worden. Dit is echter goed in de hand te houden door de voeding aan te passen.

Wilt u meer informatie over de sterilisatie of castratie van uw hond, neem dan contact op met één van onze assistentes. Ook voor het maken van een afspraak voor sterilisatie of castratie kunt u ons bellen.

Orthopedie bij honden

Bekijk de verschillende orthopedische aandoeningen die bij honden voor kunnen komen.

Bekijk onze specialismen