Sterilisatie of castratie bij een kat

De termen sterilisatie en castratie worden vaak op een verkeerde manier gebruikt. Bij sterilisatie bedoeld men meestal het onvruchtbaar maken van een poes. Castratie wordt vaak bedoeld voor katers. Dit is echter niet helemaal juist. Ook poezen worden gecastreerd. Castratie houdt in dat de eierstokken of zaadballen verwijderd worden. Bij sterilisatie worden de eileiders of zaadleiders alleen onderbroken en niet verwijderd.
In onze kliniek hebben we het bij sterilisatie over het onvruchtbaar maken van poezen (verwijderen eierstokken) en bij castratie over het onvruchtbaar maken van katers.

Geslachtsrijp

Een poes is geslachtsrijp op de leeftijd van 6-9 maanden, de poes zal dan dus de eerste keer krols worden. Deze krolsheid zal één maal in de 4 weken plaatsvinden en duurt dan ongeveer 9 tot 14 dagen. Een kater wordt op ongeveer dezelfde leeftijd geslachtsrijp.

Om te zorgen dat een poes niet meer krols kan worden zijn er twee oplossingen mogelijk, de poezenpil geven of steriliseren. De poezenpil is echter af te raden in verband met de nadelen, zoals suikerziekte, melkkliertumoren en baarmoederontsteking. Verder mag het nooit voor de eerste krolsheid gegeven worden in verband met grote kans op het krijgen van enorme zwelling van de melkklieren wat voor ongemak en pijn van de poes kan zorgen.

Sterilisatie

De tweede en tevens beste optie is om de poes te laten steriliseren. Dit kan gebeuren vanaf een leeftijd van 6 maanden. Voordelen van het steriliseren zijn:

  • De poes wordt niet meer krols
  • De poes zal niet meer ongewenst zwanger worden
  • Er is een verminderde kans op het krijgen van melkkliertumoren op oudere leeftijd

Castratie

Een kater kan gecastreerd worden vanaf een leeftijd van 6 maanden. Vanaf deze leeftijd is de kater dus geslachtsrijp en is er kans dat hij ongewenste gewoontes gaat ontwikkelen. Door op 6 maanden leeftijd te castreren voorkomt u deze gewoontes vaak.

De voordelen van castratie zijn:

  • Het sproeigedrag wordt minder
  • U voorkomt zo de sterke urinelucht
  • De kater zal geen nageslacht produceren
  • De kater blijft huiselijker, doordat hij niet op zoek gaat naar krolse poezen.

De nadelen van sterilisatie en castratie zijn:

  • De poes en/of kater zal de neiging hebben om dikker te worden. Dit is echter goed in te hand te houden door de voeding aan te passen
  • Het is een operatie met algehele narcose. Elke operatie heeft een risico, al is die erg klein door de techniek die gebruikt wordt. (In onze kliniek wordt er gebruik gemaakt van gasnarcose. Deze narcose wordt gecontroleerd middels een ECG en een Capnograaf)
  • De operatie is definitief.

Wilt u meer informatie over de sterilisatie of castratie van uw kat, neem dan contact op met één van onze assistentes. Ook voor het maken van een afspraak voor sterilisatie of castratie kunt u ons bellen.

Orthopedie bij katten

Bekijk de vele verschillende orthopedische aandoeningen die bij katten voor kunnen komen.

Bekijk onze specialismen