Indentificatie chip voor honden

Om misverstanden in de fokkerij en handel met honden tegen te gaan en het wel-zijn van honden te verbeteren, moeten alle pups verplicht worden gechipt. De ministerraad heeft ingestemd met dit voorstel van Economische zaken en deze maatregel gaat in per 1 April 2013.

Elke fokker wordt verplicht zijn pup binnen 7 dagen na geboorte te laten chippen en registeren. Ook als er sprake is van import. Met deze gegevens kunnen toezichthouders mogelijke illegale handel en fokkerij opsporen of nagaan als iemand bedrijfsmatig handelt  in honden.

Let dus goed op, wanneer u een pup aanschaft, of deze gechipt en geregistreerd staat.

Om uw dier te laten chippen kunt u terecht bij de dierenarts. Dit kan tijdens een gewoon consult en is in de meeste gevallen te combineren met andere behandelingen.

Het is ook mogelijk dat er een chipper aan huis komt, bijvoorbeeld als u een nestje heeft. Dit gebeurt bij rashonden die gechipt worden door een chipper van de Raad van Beheer. Maar ook andere chippers en dierenartsen bieden soms de mogelijkheid om bij u thuis het nest te komen chippen.
Een chip mag ook worden ingebracht door iemand die dit beroepsmatig doet maar geen dierenarts is.

Met behulp van een injectienaald wordt de chip onder de huid gebracht. Dit gebeurt tussen de schouderbladen of links van de hals.

Het inbrengen van een chip is te vergelijken met een onderhuidse injectie zoals bij de jaarlijkse vaccinatie: het dier voelt een prikje. Met een scherpe injectienaald wordt een klein gaatje in de huid geprikt wat verder opgerekt wordt bij het inbrengen van de chip. De code die gelinkt is aan de chip wordt op een registratieformulier met de gegevens van de eigenaar verstuurd naar de databank.

De databank waar u zich aanmeldt is verplicht u een digitaal of schriftelijk registratiebewijs te sturen. Hierop staan de registratiegegevens vermeld. Bewaar dit goed!

De dierenarts of eventueel een asiel of dierenambulance kan voor u de chip aflezen. Hiermee kunt u op www.chipnummer.nl controleren of en waar de hond geregistreerd staat. Als u een hond koopt, vraag dan om het registratiebewijs.

 

 

Orthopedie bij honden

Bekijk de verschillende orthopedische aandoeningen die bij honden voor kunnen komen.

Bekijk onze specialismen