Huisvesting

Hoe verrijk je een kattenomgeving?

Voor een kat is het huis waarin hij woont zo ongeveer gelijk aan zijn territorium. Het hart van zijn leefgebied. De plek waar hij zich veilig voelt, waar hij slaapt en eet. Dit territorium wordt van nature niet met andere katten gedeeld (soms door moederpoes en haar dochter(s)) en de situatie waarin we meerdere katten in het zelfde huis houden kan hierdoor voor spanningen zorgen.

Om gedragsproblemen te voorkomen en om gedragsproblemen te verhelpen kunt u uw huis aanpassen aan de behoeften van uw kat(ten). De basisbehoeften waaraan uw huis idealiter moet voldoen zijn;

  1. 3 dimensionale ruimte
  2. Voldoende basisvoorzieningen zoals water, voedsel, kattenbak, krabgelegenheid en slaapplaatsen.
  3. De mogelijkheid, gedrag wat kateigen is, uit te voeren. Zoals jagen en krabben.
  4. Privacy

1. 3 dimensionale ruimte

Katten zitten graag hoog. Het geeft ze overzicht over hun leefgebied en zorgt dat ze zich beschermt en veilig voelen. Door in de inrichting van uw huis te voorzien in meerdere niveau’s waar de katten kunnen zitten of liggen voldoet u aan deze behoefte. Één of meerdere plankjes aan de muur, een hoog klimmeubel of de bovenkant van een kast zijn zeer geschikt. Ook afscheidingen in huis waardoor niet in één oogopslag de hele ruimte te overzien is geeft de kat meer leefruimte, meer gebied om te ontdekken, meerdere ruimtes om te verblijven. Het strategisch plaatsen van een bankstel of boekenkast kan al veel schelen.

2. Basisvoorzieningen

Door de basisvoorzieningen op verschillende plekken in huis te plaatsen voorkomt u dat de katten gedwongen worden contact met elkaar te hebben. Als de ene plek bezet is dan is er een alternatief waar de kat naar kan uitwijken.

Water moet te allen tijde beschikbaar zijn voor de kat en het is dus belangrijk dat hij daarbij kan zonder in conflict te komen. Afhankelijk van het aantal katten kunt u op meerdere plaatsen water aanbieden. Dit geldt ook voor de kattenbak. Als een kat zich niet veilig genoeg voelt om een kattenbak te gebruiken is de kans groot dat hij een alternatief gaat zoeken en dat u problemen krijgt met plassen op ongewenste plaatsen. Voor kattenbakken geldt de regel 1 bak per kat + 1 bak extra. Als u 3 katten heeft zou u dus idealiter 4 kattenbakken op verschillende plaatsen in huis hebben.

Iedere kat heeft behoefte aan een rustige slaapplek in huis waar hij zich veilig voelt. Het is dus belangrijk op verschillende plaatsen in huis gelegenheid te bieden aan de kat om zich terug te trekken. Mandjes aan de verwarming, rieten manden, kartonnen dozen, klim- en krabmeubelen met boxen en mandjes… Iedere kat heeft zijn eigen voorkeur waarmee u rekening kunt houden.

3. Natuurlijk gedrag

Krabgelegenheid bieden valt eigenlijk ook onder basisvoorzieningen. Uw kat heeft de behoefte om zijn rug te strekken als hij uitgerust is of als hij is uitgegeten en gebruikt hiervoor het liefste een plek waarin hij stevig zijn nagels kan verankeren. Het rekken en strekken wordt vaak gevolgd door een moment waarin een aantal maal fanatiek wordt gekrabd. Dit krabben kan op ieder moment van de dag plaatsvinden en dient meerdere doelen; enerzijds is het een manier om de nagels te ontdoen van de losse hoesjes, anderzijds is het een manier van communiceren waarbij het gedrag bedoeld is om gezien te worden door andere katten (maar ook door u) en waarbij er geurstofjes achtergelaten worden op het oppervlak van de plek waar wordt gekrabd die de andere katten duidelijk maken dat hij daar was.

Krabgelegenheden zullen het meeste effect hebben als ze geplaatst worden nabij de slaapplekken, langs kattendoorgangen in huis en in de buurt van de voerplaats. Omdat iedere kat ook zijn voorkeur heeft voor verticaal of horizontaal krabben kunt u plankjes op de grond leggen (wel stevig vastmaken, er komt aardig wat kracht op te staan) en aan verticale objecten zoals deurposten, muren of de achterkant van een bankstel bevestigen. Ook het materiaal waaraan een kat graag krabt wisselt van kat tot kat. De ene heeft de voorkeur voor bijvoorbeeld kokosmat, de ander voor sisaltouw en weer een ander voor zacht hout. Kant en klare krab- en klimmeubels worden vaak ook erg gewaardeerd. U kunt de krabgelegenheden aantrekkelijker maken door ze met kattekruidspray te besproeien.

Ook jagen is een natuurlijk gedrag voor een kat. Door diverse speeltjes aan te bieden en deze regelmatig te wisselen kunt u uw kat in huis ook actief houden. Speelgoed waarbij een muis of dergelijke aan een touwtje zit wordt vaak erg gewaardeerd. Ook een laserpointer waarbij u uw kat achter het lichtpuntje laat jagen valt bij veel katten in de smaak. Er zijn op afstand bestuurbare muizen op de markt die uw kat achterna kan zitten…. Door uw kat een deel van de voeding via spel te voeren zorgt u voor lichamelijke activiteit in combinatie met geestelijke uitdaging. U kunt brokjes in een kartonnen doos doen of in een lege petfles (1/2 liter) waar gaten in zitten (let er wel op dat uw kat er daadwerkelijk bij kan) of in een wc rol die u aan beide kanten heeft dichtgedrukt. Ook een oude veter schoen waar u snoepjes in doet of een activitybal met snoep of brokjes zijn een optie. U kunt uw fantasie helemaal de vrije loop laten! Geef de kat een puzzel om op te lossen; ‘hoe krijg ik het voer/snoep uit deze verpakking?’

Als u meerdere katten in huis heeft, zorg er dan voor dat iedere kat zijn eigen uitdaging heeft of dat u de katten gescheiden heeft zodat er geen conflict kan ontstaan.

4. Privacy

Iedere kat heeft bij tijd en wijle behoefte aan rust. Een moment voor zichzelf waarbij hij niet gestoord wordt door andere katten. Door de katten de gelegenheid te geven zich terug te trekken in een doos, box, mand of andere deels afgesloten plek is hij in staat zich volledig te ontspannen. Een andere kat kan maar van 1 kant komen en het is dus voldoende om alleen die ene kant in de gaten te houden. Dit geeft rust en privacy.

Daarnaast is het belangrijk dat uw huis beschermd is tegen binnendringen van andere (vreemde) katten. Dit is een ernstige bedreiging van het territorium. Gebruik bij voorkeur geen kattenluik waar andere katten door naar binnen komen. Er zijn kattenluiken verkrijgbaar met zenders die alleen de katten binnen laten die in het huis horen. Als uw katten niet naar buiten gaan is het misschien mogelijk uw tuin af te zetten om te voorkomen dat andere katten in de tuin komen en zo een visuele bedreiging vormen voor uw katten. Als dit niet mogelijk is zou u kunnen overwegen om een deel van de ramen met matglasfolie af te plakken om te voorkomen dat de katten vanuit huis de vreemde katten kunnen zien. Als uw katten zich niet bedreigd voelen in hun territorium is de kans dat ze gaan sproeien aanzienlijk kleiner.

Orthopedie bij katten

Bekijk de vele verschillende orthopedische aandoeningen die bij katten voor kunnen komen.

Bekijk onze specialismen