Het Corona-virus en dieren.

Het Corona-virus en dieren.

Het Corona-virus en dieren.

Aangezien Corona wereldnieuws is en iedereen in zijn ban houdt, wilden wij toch de informatie die bij ons binnenkomt delen met onze klanten. Deze informatie krijgen wij van de WSAVA, wat staat voor World Small Animal Veterinary Association.

 

Wij krijgen namelijk ook steeds meer vragen of dit virus onze huisdieren ook zou kunnen gaan besmetten.

Het antwoord daarop, op het moment, is NEE. Er is momenteel nog geen bewijs dat huisdieren besmet kunnen raken, of het virus kunnen verspreiden.

Maar er wordt gezegd dat het virus bij de mensen via dieren is gekomen?

Dat klopt, maar dat zou gaan om wilde dieren, verhandeld op een markt. Als je wilde dieren in deze onnatuurlijke situaties bij elkaar zet, loop je het risico dat er ziekten bij mensen ontstaan,” zegt Kevin Olival, een expert in de ecologie van ziekteverwekkers en milieubeschermer van de EcoHealth Alliance. “Als dieren in slechte omstandigheden en met veel stress gevangen zitten, is de kans groter dat ze ziek worden en virussen afscheiden.” Deze wisselwerking tussen virussen en dieren kan ook iets zeggen over de bron van een epidemie. Terwijl ze zich verspreiden en vermeerderen, ondergaan virussen mutaties, een kenmerk dat door virologen en wildbiologen kan worden gebruikt om de herkomst van een infectieziekte te achterhalen, ook al is de ziekteverwekker van dier op dier overgedragen. Ook de vraag hoe het Wuhan-coronavirus uiteindelijk de overstap van dier op mens heeft kunnen maken, zal niet beantwoord worden zolang de Chinese autoriteiten niet meer details prijsgeven over de dieren die op de nu beruchte vismarkt werden verhandeld.

Moet je contact met je huisdieren vermijden als je zelf besmet bent met het virus?

Het advies is om dit wel te doen. Totdat we zeker weten dat dieren er niet ziek van kunnen worden, of het kunnen verspreiden. Zoals gezegd daar is momenteel nog geen bewijs voor, maar we leren en weten steeds meer naarmate de ziekte langer en meer om zich heen grijpt. Dus houd het nieuws in de gaten. Zijn jouw huisdieren toch op jouw verzorging aangewezen, was dan VOOR en NA het contact met je huisdier, JE HANDEN. En zorg dat je ze niet onder niest of proest.

Kan je huisdier, die in contact is geweest met een persoon, die besmet is met het coronavirus, het virus aan anderen overdragen?

Voor zover we dat dus nu weten, kan dat niet.

Wat gebeurt er met dieren die in een besmet gebied wonen?

Er is tot dusver geen bewijs dat dieren met dit nieuwe coronavirus besmet kunnen raken. De coronavirussen waar onze huisdieren ziek van worden, komt van een andere stam en deze geven geen klachten aan ademhalingswegen, maar bij honden diarree en bij katten FIP.

 

Moeten dierenartsen honden gaan enten tegen dit virus?

De vaccins die op de markt zijn voor honden tegen een coronavirus beschermen tegen de variant die darmklachten veroorzaakt en zijn NIET geregistreerd voor de bescherming tegen luchtwegaandoeningen. Daarnaast is er GEEN enkel bewijs dat dit vaccin via een kruisbescherming effect zou hebben.

In HONGKONG zou er sprake zijn van 1 geval van een hond die mogelijk besmet is?

De hond van een besmette eigenaar zou zwak positief getest zijn voor het coronavirus. De hond zelf vertoont geen enkele symptomen. De hond is nu in quarantaine geplaats en zal vaker getest worden. Zwak positief kan namelijk ook betekenden dat de hond positief getest heeft omdat er sprake is van een vervuiling door de omgeving.

Vooralsnog is er van en voor onze huisdieren dus nog geen sprake/bewijs van besmetting of overdracht. Het advies blijft echter wel, WAS JE HANDEN VOOR EN NA CONTACT MET JE HUISDIER en ben je zelf ziek; naast bovenstaande maatregel, beperk dan het contact met je huisdier, in elk geval niet laten snuffelen, likken en kussen.