Virus ziekte FELV in dierenasiel Oldenzaal

Als catfriendly gold praktijk ( dus echte kattendierenartsen) willen we u graag vertellen wat FeLV inhoudt. U iets uitleggen over de besmetting, de diagnose, de behandeling en hoe de ziekte te  voorkomen is.

Iedere katteneigenaar die gaat fokken komt het vroeg of laat tegen. Voordat de poes bij de kater mag komen moet er een bloedtest uitgevoerd worden. Er wordt getest op FeLV (leukemie) en FIV (aids). FeLV is een ziekte die niet alleen van belang voor fokkers met raskatten maar ook voor eigenaren van "gewone" huiskatten want helaas komt FeLV bij alle soorten katten voor.

Het FELV is een virus dat wereldwijd voorkomt bij katten. Echter niet alle katten die blootgesteld worden aan FELV raken blijvend geïnfecteerd. Soms kan het afweersysteem het virus succesvol bestrijden. De andere groep is dus persistent geïnfecteerd. Persistent geïnfecteerde katten zullen binnen enkele maanden tot 3 jaar overlijden aan de gevolgen van een verminderd afweersysteem. Die katten krijgen allerlei ernstige ziektes zoals bloedarmoede, infecties en/of ontwikkelen tumoren

Wat is Feline Leukemievirus (FeLV) ?

Het is een ernstige virusziekte met dodelijke afloop ( 90% binnen 3 jaar). Het wordt veroorzaakt door een retrovirus. Hieronder behoord ook FIV = kattenaidsvirus. Het virus kan leukemie (tumoren van de witte bloedcellen) veroorzaken, leidt tot bloedarmoede. Maar dit is niet de ziekte die het meeste optreedt na infectie. Het virus tast namelijk de bloedcellen van het immuunsysteem van de kat aan (immunosuppressie). Deze cellen sterven af of raken beschadigd, waardoor de katten gevoeliger worden andere aandoeningen en voor infecties.

Het ziektebeeld van FeLV wordt daardoor vooral veroorzaakt door secundaire infecties. Katten overlijden dus veelal aan complicaties door een verminderd afweersysteem en niet aan tumoren.

Hoe kan een kat besmet raken met het virus?

Na infectie vermeerdert het virus zich in de tonsillen in de keel en verspreidt zich naar het beenmerg, lymfevaten en lymfeknopen. Het virus komt in het bloed en vanaf dan is het aan te tonen door middel van een bloedtest. Als de speekselklier wordt geïnfecteerd dan zal de kat virus gaan uitscheiden en vanaf nu is de kat besmettelijk voor andere katten!.

Vooral speeksel bevat dus hoge concentraties virus en dit is ook de voornaamste manier van overdracht van de ene kat op de andere. Denk bijvoorbeeld aan uit elkaars bakje eten of elkaar wassen of elkaar bijten. FeLV wordt voornamelijk door langdurig sociaal contact met andere katten overgedragen. Het kan ook overgedragen worden op andere katten door contact met urine of ontlasting ( katten die naar dezelfde poepbak gaan) Ook een drachtige poes kan het virus via de baarmoeder overbrengen op haar kittens (en later via de moedermelk). Dit kan leiden tot abortus of geboorteafwijkingen maar er kunnen ook gezonde kittens geboren worden die virusdrager blijven.

FeLV wordt voornamelijk door langdurig sociaal contact overgedragen, maar ook door een bijtwond met vechten. Bij FIV daarentegen geschied de voornaamste overdracht veel meer door een directe bijtwond met vechten en in veel mindere mate door langdurig sociaal contact.

Worden alle met FeLV geïnfecteerde katten ook ziek?

Als een kat in staat is het virus te bestrijden, dan gebeurt dit in de eerste 4-12 weken van de infectie. Deze katten overwinnen dus het virus, worden er niet ziek van en scheiden dus ook niet uit.

Echter wanneer eenmaal het beenmerg is geïnfecteerd, dan blijven die katten levenslang besmet. Ze maken continu virus aan en scheiden dit dus o.a. via het speeksel uit. Deze katten zullen positief zijn in de FeLV testen. Zij zijn zelf nog niet ziek, maar al wel besmettelijk voor andere katten. In de loop van enkele maanden tot jaren ( 3 jaar)zullen zij ziekteverschijnselen gaan vertonen.

Er is wel leeftijdsresistentie. Hele jonge kittens daarvan wordt 70-100% ziek en bij volwassen katten wordt 10-20% ziek.

Sommige katten zijn toch nog in staat om na een infectie van het beenmerg de virusvermeerdering te onderdrukken. Deze zijn “latent” geïnfecteerd. Deze katten zijn negatief in de test op virus in het bloed, scheiden geen virus uit en zijn dus ook niet besmettelijk voor andere katten. Bij zeer veel stress ( afweer wordt onderdrukt) zou een “latent’ geïnfecteerde kat opnieuw virus kunnen aanmaken en uitscheiden. Gelukkig is dit zeldzaam.

Wat zijn de symptomen van FeLV ?

Aangezien de afweer is verminderd, kunnen er zich een groot aantal chronische of terugkerende ziekten ontwikkelen. We zien in elk geval de volgende symptomen optreden;

·         Koorts, lusteloosheid, gebrek aan eetlust en gewichtsverlies

·         Slechte conditie van de vacht

·         Bleke slijmvliezen (bloedarmoede)

·         Oogontstekingen (uveitis)

·         Infecties/ontstekingen van tandvlees, bek (stomatitis), huid, urineblaas, neus/longen.

·         Aanhoudende diarree

·         nierfalen

·         Neurologische problemen; abnormaal gedrag en miauwen, overgevoelig voor prikkels en verlammingen

·         15% ontwikkelt tumoren; lymfoom en leukemie

Hoe stellen we vast dat het om FeLV gaat?

Na een uitgebreid lichamelijk onderzoek en aan de hand van het verhaal van de eigenaar kan het vermoeden van FeLV ontstaan. Met behulp van een FeLV - FIV sneltest en een kleine hoeveelheid bloed kan de waarschijnlijkheidsdiagnose FeLV gesteld worden. Dit onderzoek kan op de kliniek worden uitgevoerd en de uitslag is binnen 15 minuten bekend.

Een positieve uitslag wil echter nog niet meteen betekenen dat de kat de ziekte ontwikkeld heeft. Het kan zijn dat de kat in een acute fase van de infectie verkeert en dat de kat de infectie overwint en niet ziek wordt. Daarom is aan te raden om de test na 2 maanden te herhalen.

Ook kunnen gezonde katten ( die worden getest omdat ze bijvoorbeeld gedekt gaan worden) vals-positief testen. Dan sturen we het bloed van uw kat op naar een laboratorium om een bevestigende test te laten uitvoeren. Tijdens het wachten op de uitslag van die test, moet de kat geïsoleerd worden om elk risico op overdracht van FeLV naar andere katten uit te sluiten.

Is FeLV te behandelen?

Helaas is FeLV niet te genezen. De behandeling is erop gericht om een goede levenskwaliteit te behouden De secundaire bacteriële ontstekingen dienen met antibiotica bestreden te worden. Experimenteel wordt gebruik gemaakt van Interferon van Virbac. Dit is een dure behandeling maar het lijkt succes te hebben. Het is echter nog onduidelijk is of dit ook DE therapie zal worden voor katten met FeLV. Daarnaast is dieet heel belangrijk, kwalitatief hoogwaardige voeding met veel energie wordt aangeraden en zeker geen rauw eten ivm toxoplasmose. Goed beschermen tegen katte- en niesziekte ( met dood vaccin) en regelmatig controle van de bloedwaardes

Katten die daadwerkelijk ziek zijn zullen helaas overlijden. (50% is overleden binnen 1 jaar, 90% binnen 3 jaar) Hoelang de kat nog kan leven met zijn ziekte is afhankelijk van de symptomen en zijn weerstand. De kat dient in ieder geval apart gehouden te worden van andere katten in verband met het besmetten van andere katten. Dit betekent dat de kat ook niet naar buiten mag, omdat hij dan andere katten kan besmetten.

Hoe is FeLV te voorkomen?

De enige manier om FeLV te voorkomen is om de kat binnen te houden en niet in contact te laten komen met andere katten.
Als u een FeLV vrije cattery heeft neem dan alleen nieuwe katten in huis die uit een veilige omgeving komen waar regelmatig getest wordt op FeLV. Indien een kat positief test, moeten alle katten uit het huishouden worden getest.

Er is een vaccinatie beschikbaar tegen FeLV maar deze is zeker niet 100% betrouwbaar. Ook een gevaccineerde kat kan de ziekte nog krijgen.
Alleen in risicogebieden, of als het bekend is dat er buiten een met FeLV besmette kat rondloopt, adviseren we u om uw kat te laten vaccineren tegen FeLV.

Het bestrijden van FeLV berust vooral op het opsporen van dragers die ongemerkt andere katten besmetten. Zeker voordat een poes ter dekking aangeboden wordt moet er een bewijs zijn dat allebei de katten de ziekte niet bij zich dragen. Vraag hier ook naar als u kat gaat dekken of laat dekken! Een vaccinatiebewijs zegt niets, een kat moet getest worden.

Het virus leeft buiten de kat hooguit enkele uren. Bij een eventuele besmetting hoeft uw huis dan ook enkel huishoudelijk gereinigd te worden.

FeLV kan, vooralsnog, niet overgedragen worden op mensen ( geen zoönose).

We beseffen dat we u hebben voorzien van veel informatie. Mocht u nog vragen hebben dan kunt u altijd contact opnemen met ons Dierenziekenhuis   0541-533220