Allergieën
Atopie Vlooienallergie Voedselallergie

Atopie bij de hond

Atopie is één van de belangrijkste vormen van een allergie.

Een allergie is een overdreven, sterke reactie van het afweerapparaat op stoffen van buitenaf. Bij een eerste contact met een lichaamsvreemde stof reageert het afweer apparaat door het aanmaken van afweerstoffen en afweercellen. Bij allergie patiënten krijg je dus een overdreven reactie.

Bij atopie is de hond allergisch voor stoffen die worden ingeademd.

Het is een erfelijke allergie voor stuifmeel van bloeiende gewassen, voor huidschilfers van mens en dier en voor diverse mijten. Het is erfelijk en daarmee zie je het dus veel bij een aantal hondenrassen: west highland white terrier, poedel, schnauzer, lasa apso, dalmatische hond, boxer, golden retriever.

Het op de voorgrond staande symptoom is jeuk.

Verder veel bijten en likken aan poten, veel en vaak oorontstekingen, niesbuien, ooguitvloeiing. Huidontstekingen. Rode huid tussen de tenen, bruinverkleuring van de haren aan de pootjes.

Allereerst moeten natuurlijk alle overige oorzaken van jeuk en huidontstekingen worden uitgesloten. Als we het vermoeden hebben dat uw hond atopisch is, kunnen we bloed afnemen en dit naar een laboratorium sturen die uw huisdier testen op een groot aantal allergenen.

Als uit deze test blijkt dat uw huisdier allergisch is voor bepaalde allergenen, kunnen we uw huisdier gaan desensibiliseren. Hiermee proberen wij uw huisdier minder gevoelig te maken voor de allergenen. We geven steeds hogere dosis allergenen met een steeds langer wordend interval om zo het afweerapparaat van uw huisdier minder gevoelig of ongevoelig te maken.

Dit zal een levenslange therapie zijn, aangezien je niet kunt genezen van een atopie, maar de desensibilisatie vloeistof zorgt er wel voor dat de aandoening onder controle is te houden.

Orthopedie bij honden

Bekijk de verschillende orthopedische aandoeningen die bij honden voor kunnen komen.

Bekijk onze specialismen