Hormoonziekten Schildklier

Schildklier

Bij de kat met een schildklierprobleem zien we meestal een overproductie van het schildklierhormoon (hyperthyreoïdie). De schildklier werkt te snel en veroorzaakt een snellere stofwisseling. Hyperthyreoïdie komt vooral voor bij oudere katten vanaf 8 jaar. Het is de meest voorkomende stofwisselingsaandoening bij de kat. De klachten die de kat vertoont zijn vaak duidelijk.Ze zijn hyperactief en vallen af ondanks dat ze veel eten.  Ze hebben vaak een hoge bloeddruk en ook braken en diarree zijn veel voorkomende klachten.

Door een bloedonderzoek kan de diagnose worden gesteld. Zijn de waardes van de schildklier niet goed, dan zijn er verschillende behandel methodes mogelijk.

De overproductie van schildklierhormoon kan geremd worden met behulp van medicijnen. Deze moeten dagelijks ingegeven worden voor de rest van hun leven. Ook adviseren we 1 maand na het starten nogmaals een bloedcontrole te doen. Als de schildklierwaardes genormaliseerd zijn en de kat voelt zich weer goed doen we een eerste controle na drie maanden. Indien dan ook alles weer in orde is adviseren we iedere zes maanden een bloedcontrole te doen. We controleren dan de bloedwaardes (schildklierhormoon, lever en nierwaardes), de bloeddruk en controleren het gewicht.

De schildklier kan operatief verwijderd worden. Voordeel is dat er geen hormoon meer door de tumor geproduceerd kan worden. In 70% van de gevallen zijn beide schildklierlobben overactief en dienen beiden verwijderd te worden.

Ook is het mogelijk met radioactief jodium al het schildklier weefsel te vernietigen.

Er bestaat ook voer zonder jodium. Doordat jodium nodig is voor de aanmaak van schildklier hormoon, kan er op deze manier geen schildklierhormoon meer worden aangemaakt door de kat. Deze therapie kan alleen als de kat niets anders dan dit voer binnen krijgt.

 

Orthopedie bij katten

Bekijk de vele verschillende orthopedische aandoeningen die bij katten voor kunnen komen.

Bekijk onze specialismen