Maag en darmen bij de cavia

Cavia’s produceren elke 2-4 verse keutels die langwerpig en niet te droog zijn. Een verstopping kan acuut zijn of heel geleidelijk gaan.  Bij een  acute verstopping zal de cavia stil in een hoekje zitten en slechter gaan eten of zelfs stoppen met eten. De buik zal pijnlijk zijn. Als deze situatie langer dan een paar uur aanhoudt kan het levensbedreigend zijn.

Bij een geleidelijke verstopping zullen de keuteltjes kleiner en droger worden. De cavia eet slechter en zal rustiger in gedrag zijn.

Een verstopping wordt veroorzaakt door het stil vallen of verstoring van de darmwerking. Dit kan door uitdroging worden veroorzaakt. Een volwassen cavia mag wel 200-300 gram verse groentes per dag. Voedingsfouten zijn ook snel gemaakt. Een cavia heeft veel plantaardige vezels nodig voor een goede darmwerking en een cavia voer waarin niet kan worden geselecteerd.

En stopt uw cavia toch met eten neem dan contact op met uw dierenarts. Het is noodzaak zo snel mogelijk de oorzaak van het niet eten op te sporen zodat daarna uw cavia weer gaat eten.

Mogelijke oorzaken van niet eten:

  • Haken op de kiezen
  • Haarbal in de maag of darmen
  • Stress
  • Algemeen ziek zijn

Nadat het cavia onderzocht is en de oorzaak van het niet eten is behandeld is het belangrijk om het cavia weer aan het eten te krijgen. Dit zal u uitgelegd worden. Want dit betekent vaak dat u gedurende een aantal dagen uw cavia moet dwangvoeren. Dit kost tijd en een hoop geduld. Maar is zeker van levensbelang voor cavia's.