Sterilisatie & castratie bij de cavia

Een cavia is direct na de geboorte al zelfstandig. Dit betekend dat een mannetjes cavia ( het beertje) vanaf 4 weken al geslachtrijp is en vanaf ongeveer 12 weken vruchtbaar is. Een vrouwtje ( het zeugje) is vanaf 5 weken geslachtsrijp en vanaf ongeveer 8 weken al vruchtbaar. Het is dus belangrijk mannetjes en vrouwtjes vanaf 5 weken leeftijd te scheiden om inteelt te voorkomen.

Castratie of sterilisatie kan vanaf 4 maanden leeftijd.  Sterilisatie van een zeugje is zeer aan te raden. Er zijn meerdere redenen om te steriliseren. Ongewenste dekking, inteelt, baarmoeder tumoren, maar de voornaamste is de cysteuze eierstokken. Ruim 70% van de zeugjes krijgt na een aantal jaren problemen met haar eierstokken. Daarnaast is altijd beter te steriliseren als het zeugje in goede gezondheid is.

Tijdens de operatie wordt minimale narcose gegeven, extra zuurstof en warmte. In principe worden alleen de eierstokken verwijderd, maar is de baarmoeder afwijkend dan zal ook deze worden verwijderd.

Met een goede recovery zijn ze snel weer hersteld van de operatie.

Een beertje kan gecastreerd worden als daar redenen voor zijn, zoals vechtgedrag, agressie of ongewenste dekking.

Een cavia mag nooit vasten voor een operatie en het is wenselijk de cavia aan te bieden in een vertrouwelijk mandje met voer een hooi. Ook is het zeer van belang dat de cavia na de operatie snel weer gaat eten. Is dit niet het geval, dan is dwangvoeren een must.