Entingen bij een konijn

Vaccinatie
Er is sinds begin 2016 een nieuw vaccin dat met één vaccinatie bescherming biedt tegen zowel myxomatose, VHD1 en VHD2. Het vaccin is een jaar werkzaam. Voorheen werden twee verschillende entstoffen gebruikt tegen VHD en myxomatose. Als uw konijnen tot nog toe met het oude vaccin zijn ingeënt tegen myxomatose, maar niet tegen VHD, moet er bij de eerste enting met het nieuwe vaccin na vier weken eenmalig een ‘booster’ enting worden gegeven.
Dat is ook nodig als uw konijn nog nooit is ingeënt maar wel een myxomatose infectie overleefd

Nog steeds is aan te raden uw konijn in het voorjaar te laten inenten, omdat de besmettingskans in voorjaar en zomer het grootst is.

Bij elke enting is het belangrijk dat het dier helemaal gezond moet zijn op het moment van enten. Een enting vraagt actie van het immuunsysteem, en als dat tegelijkertijd meerdere infecties moet bestrijden kan dit verkeerd gaan. Ook mag het konijn niet zwanger zijn. Laat het konijn daarom altijd eerst even door de dierenarts nakijken, zeker als u reden heeft om aan te nemen dat er iets met het dier aan de hand is.

Enten hoort geen ‘lopende band werk’ te zijn! Enten tijdens een operatie is niet aan te raden vanwege het beslag dat de enting legt op het immuunsysteem. De weerstand tegen andere infecties wordt daardoor tijdelijk verlaagd. Wel heeft het nieuwe vaccin minder remmende werking op het immuunsysteem dan de tot nog toe gebruikte vaccins. Daardoor verwacht men minder risico dan voorheen bij het vaccineren van dieren die met een chronische infectie zoals ‘snot’ kampen. Wacht wel met inenten tot een moment waarop de infectie goed onder controle is; overleg vooraf goed met uw dierenarts.

De combinatie-enting tegen VHD en myxomatose mag vanaf een leeftijd van 5 weken gegeven worden. Als bijwerking kan er op de plek van enten een bultje ontstaan in de eerste twee weken na de enting en kan de lichaamstemperatuur 1 tot 2 graden stijgen