Zandblaas

Zandblaas bij konijnen:

Oorzaak

Een konijn is al snel te dik. Onbeperkte biksvoeding is vaak hiervan het probleem.
Als een konijn teveel konijnenvoer eet dan krijgt het teveel calcium binnen. Dit calcium wordt via de nieren met de urine uitgescheiden en slaat neer in combinatie met oxalaten in de blaas. Deze neerslag lijkt op zand en wordt dan ook blaaszand genoemd.

Een blaasontsteking is het gevolg. Het konijn krijgt een verhoogde drang om te plassen, deze urine plakt aan de huid en geeft een huidontsteking. De huidontsteking noemen we urinebrand. De huid is rood en geïrriteerd en de haren zijn sterk verkleurd. Een dergelijke urinebrand ruikt ook heel sterk door de urine die in de haren zit. Vooral in de zomermaanden zijn er vliegen die maar wat graag eitjes in deze huidontsteking afzetten en op die manier myasis of madenziekte veroorzaken.

Diagnose:

Een konijn met deze klachten moet goed onderzocht worden. Middels een echo en/of een röntgenfoto brengen we de blaas in beeld. Het blaaszand is te zien als een witte dwarrelende laag.

Behandeling:

De behandeling vindt plaats onder sedatie. De blaas wordt zorgvuldig gespoeld met een katheter. De haren bij de ontstoken huis wordt geschoren en gewassen.

Met antibiotica wordt de blaasontsteking verholpen en een drastische voerverandering moet het terugkomen van de zandblaas voorkomen.