Parasieten
Teken Vlooien Wormen

Teken

Teken zijn parasieten die zich uitsluitend kunnen voeden met bloed. In hun levenscyclus vervellen zij meerdere malen voordat ze volwassen worden. Voor iedere vervelling hebben zij een bloedmaaltijd nodig. De teken en hun onvolwassen stadia hechten zich op bladeren, kreupelhout en gewas. De bosjes en struiken zijn dus riscicoplaatsen waar teken zich vaak bevinden. Op het moment dat een geschikte gastheer voorbij komt (honden, katten, paarden, runderen, knaagdieren en mensen) laten zij zich uit dit gewas vallen. Zij grijpen zich met hun pootjes vast op de gastheer en zuigen zich met hun zuigsnuit vast om bloed te zuigen. Na ongeveer een week, wanneer ze volledig zijn volgezogen met bloed, laten ze spontaan los en vallen ze van de gastheer af. De vrouwtjesteek legt vele eitjes op takjes en bladeren. Deze komen uit en vallen als jonge teek vervolgens weer op de hond, kat of een andere gastheer.

teken, hond

Verschillende tekenstadia

Er zijn vele soorten teken. Er zijn teken die met name voorkomen in ons (koudere) klimaat. De teken die in Zuid-Europa leven komen in onze streken van nature niet voor. Indien zij echter na een vakantie worden meegenomen kunnen zij zich binnenshuis of in kennels wel handhaven.

Symptomen

Doordat de teek zich in de huid vastgrijpt ontstaat er vaak een geïrriteerde plek en jeuk. Ook nadat de teek heeft losgelaten kan de huid er nog enige tijd verdikt en ontstoken uitzien.

Teken zijn verantwoordelijk voor de overdracht van vele ziekten. In onze streken (Benelux) is de Ziekte van Lyme de belangrijkste ziekte die door teken wordt overgedragen. De overdracht van de verwekker van deze ziekte gebeurt over het algemeen pas 48 uur na de aanhechting van de teek.

Bestrijding van teken

De teek is met name actief in het voorjaar en in de herfst. Dit zijn dan ook de risico periodes voor het oplopen van teken. De risicogebieden zijn met name de dichtbeboste plaatsen. Om een besmetting te voorkomen kunt u de volgende maatregelen nemen:

  • Zorg voor een goede tekenbestrijding. Gebruik hiervoor een middel of een combinatie van middelen tegen teken die de teken binnen 48 uur na aanhechting doodt.
  • Controleer het dier dagelijks (zeker in het voorjaar en de herfst) op de aanwezigheid van teken. Controleer hierbij met name de voorkeursplaatsen op de huid van uw huisdier: de kop, de borst en de flanken.
  • Indien er teken vastgehecht zitten op de huid (dit kan ook een dode teek zijn door/ondanks het gebruik van een anti-teek-middel) dient u deze op de juiste wijze te verwijderen.

Verwijderen van een teek

Indien uw hond of kat een teek heeft kunt u deze het beste zo snel mogelijk verwijderen. Met behulp van een tekentangetje of haakje gaat dit het makkelijkst. Het tekentangetje plaatst u over het lichaampje van de teek heen, zo dicht mogelijk tegen de huid van uw huisdier. Nadat het tangetje zich heeft vastgeklemd maakt u rustig een draaiende beweging. De teek wordt hierbij om de as gedraaid. Het maakt niet uit in welke richting u draait. De teek zal nu loslaten. Pas nadat de teek verwijderd is moet de huid worden ontsmet. Dit kan bijvoorbeeld met betadine, sterilon of met een oplossing van alcohol (spiritus).

teken, hond

Orthopedie bij honden

Bekijk de verschillende orthopedische aandoeningen die bij honden voor kunnen komen.

Bekijk onze specialismen