Parasieten
PetChek testkit Teken Vlooien Wormen

Vlooien

Iedereen is wel bekend met vlooien. Het zijn lastige beestjes die bij u en uw huisdier heel veel ongemak kunnen geven. Jeuk, haarverlies, huid ontstekingen, maar ook zijn ze de overbrenger van de lintworm.

Als u volwassen vlooien ziet dan ziet u maar een topje van de ijsberg. Deze maken slechts 5% deel uit van de gehele vlooiencyclus in uw huis. Eitjes, larven en poppen zijn de overige 95%.

Het volwassen vrouwtje kan per dag vele eitjes leggen die dan vervolgens overal in de omgeving komen te liggen. Bij voldoende warmte, vochtigheid en trilling komen ze uit en zijn er weer vele vlooien geboren.

Uw huisdier kan er ogenschijnlijk geen last van hebben, maar ondertussen is er wel een parasiet die de omgeving besmet. Daarom is het altijd heel goed om uw huisdier te controleren op vlooien. Als u met een vlooienkam door de haren gaat en dan vooral op de staartbasis dan kunt u volwassen vlooien vinden maar ook heel veel zwarte korreltjes.

Als u twijfelt of dit vlooienontlasting is dan legt u de zwarte korreltjes op een wit papier, maakt het nat en wrijft erover heen. Zandkorreltjes blijven zwart, vlooienontlasting geeft op dat moment een bruinrode kleur af. Vlooienontlasting is namelijk niets anders dan het bloed van uw huisdier.

Het is daarom goed om uw huisdier te beschermen tegen vlooien. Er zijn diverse producten op de markt die heel goed werkzaam zijn tegen vlooien. Daarnaast is het ook raadzaam om de omgeving van u en uw huisdier heel goed te behandelen, aangezien daar 95% van de besmetting aanwezig is.

Mocht u willen weten welke dat zijn en welke voor uw situatie het meest geschikt zijn, neem dan contact met ons op.

Orthopedie bij honden

Bekijk de verschillende orthopedische aandoeningen die bij honden voor kunnen komen.

Bekijk onze specialismen