Fertiliteit
Dekbegeleiding Dracht, bevalling, keizersnede Progesteronbepaling Sperma onderzoek en kunstmatige inseminatie

Dekbegeleiding bij de hond

Wij kunnen u op  het gebied van de fertiliteit van reu en teef binnen onze praktijk heel veel bieden. 

Wij werken volgens de wet- en regelgeving!

Zodra een teef wordt aangeboden voor een fertiliteits begeleiding, zullen we kijken naar de klinische bevindingen van de teef, de algemene gezondheid en handhavingscriteria.

Bij kortsnuitige honden zullen er 6 handhavingscriteria worden opgenomen in een formulier. Dit ter voorkoming van het fokken van ernstige schedel en -snuitafwijkingen.

Op dag 1 van de loopsheid kunnen we een vaginaal uitstrijkje maken. Er kunnen in de vagina bacteriën zitten die een goede dekking en gezonde dracht kunnen belemmeren.

Wij kunnen progesteron testen bij de teef uitvoeren om een zo goed mogelijk dekadvies te geven. De eerste progesteron test adviseren wij vanaf dag 9 van de loopsheid. We nemen dan bloed af bij uw hond, hieruit kunnen we de progesteron bepalen. Daarnaast bekijken we de teef ook nog vaginoscopisch. Aan de hand van dit beeld en de waarde van de progesteron geven wij u een dekadvies. Voor dekking is het advies een herpes enting te geven aan de teef. In de laatste week van de dracht wordt deze herhaald.

Ook kunstmatige inseminatie is een mogelijkheid. Er kunnen omstandigheden zijn waardoor de reu of de teef niet op een natuurlijke wijze kan dekken. Wij kunnen dan sperma bij de reu afnemen. Tevens controleren wij het sperma op vitaliteit en brengen het bij de teef in.

Op 28 dagen na de dekking danwel de kunstmatige inseminatie kunnen wij een echo van de buik van de teef maken. We kunnen dan kijken of ze daadwerkelijk drachtig is geworden en kunnen bij benadering tellen hoeveel pups er zijn op dat moment.

Als dan de bevalling zich aandient dan kunt u altijd telefonisch contact met ons opnemen. Wij kunnen u met raad bijstaan. En indien de bevalling niet vordert kunnen wij een keizersnede uitvoeren.