Cataract Cataract PRA

Cataract

Cataract wordt ook wel grijze of grauwe staart genoemd. Cataract is meestal een ouderdomsaandoening, maar komt ook voor naar aanleiding van een trauma en er is een erfelijke cataract.

Ouderdomsstaar begint vaak bij honden die tussen de zeven en negen jaar oud zijn. De vertroebeling van de lens breidt zich langzaam uit en de kleur van de ogen is meer grijs-blauw. Ouderdomsstaar heeft de hond vaak maar in een van beide ogen.

Door een verwonding aan het oog of ernstige ontstekingen, is het ook mogelijk dat je hond cataract krijgt. We spreken dan ook wel van traumatische cataract.

Grijze staar kan ook zijn aangeboren. Jonge honden die cataract erven, krijgen afwijkingen voor ze een jaar oud zijn. De kleur van de ogen is dan echt wit.

Er zijn geen medicijnen die cataract kunnen genezen of kunnen verhelpen. Opereren is een mogelijkheid, vooropgesteld dat je hond geen oogafwijkingen aan het netvlies (PRA)heeft. Bij de operatie verwijdert de dierenarts het stuk in de lens dat ondoorzichtig is geworden.