PRA Cataract PRA

PRA

Gegeneraliseerde Progressieve Retina Atrofie, ofwel gPRA, is een erfelijke oogziekte die voorkomt bij honden. Het is een oogziekte die op latere leeftijd blindheid veroorzaakt en genetisch wordt doorgegeven aan volgende generaties. Het is moeilijk om dit eruit te fokken, omdat het een enkelvoudig recessief erfelijke afwijking is.

Beide ouderdieren kunnen het gen bij zich dragen zonder het ziektebeeld te vertonen.

Door PRA is er achteruitgang, degeneratie, van het netvlies.

Het netvlies bevindt zich op de binnenkant van de oogbol en bevat cellen, kegeltjes en staafjes, die het gezichtsvermogen bepalen. Deze cellen absorberen het licht dat door de ooglens gebundeld wordt en veranderen dit door chemische reacties in elektrische zenuwsignalen.

Deze signalen worden via de oogzenuw naar de hersenen gevoerd, waar ze in een waarneembaar beeld worden omgezet. De staafjes zijn voor het zicht in schemer, de kegeltjes dienen voor het daglicht en het zien van kleuren.

Bij PRA worden eerst de staafjes aangetast, waardoor de hond slechter gaat zien in schemerlicht. In een later stadium is er ook degeneratie van de kegeltjes, waardoor totale blindheid ontstaat.

Voor alle hondenrassen verloopt het ziektebeeld op dezelfde manier. Beide ogen degenereren gelijktijdig en in dezelfde mate. In het begin wordt bij honden met PRA, nachtblindheid geconstateerd. Ze kunnen hun gezichtsvermogen moeilijk aanpassen in schemerlicht. Na verloop van tijd doen dezelfde moeilijkheden zich voor bij daglicht. Sommige honden kunnen zich onzeker gaan bewegen, maar de meesten zullen zich na enige tijd uitstekend aan hun dagelijkse omgeving aanpassen, terwijl hun gezichtsvermogen steeds verder afneemt. Een voorwaarde is wel dat de omgeving niet verandert.

De baasjes hebben zelf vaak nauwelijks in de gaten dat hun hond langzaam blind wordt. Daarnaast ziet men een verwijding van de pupil, waardoor er een soort `schijnsel` ontstaat in de ogen, dat wordt veroorzaakt door een sterkere lichtweerkaatsing van het zieke netvlies. Vaak kan men ook een verandering constateren aan de ooglens, die troebel en ondoorzichtig wordt, uiteindelijk resulterend in een cataract. (staar).

Er is geen behandeling voor deze ziekte.