Tandheelkunde
Beugel Dentale röntgen Wortelkanaalbehandelingen

Beugel bij de hond

Ook bij de hond komt een afwijkende stand van de tanden voor. Ieder ras heeft zijn eigen standaard. Een Boxer heeft bijvoorbeeld een onderoverbijt en een Windhond heeft een schaargebit.

De meeste rassen kennen een schaargebit; dat wil zeggen dat de boventanden net iets verder naar voren komen dan de ondertanden. De onderhoektanden komen voor de hoektanden van de bovenkaak en wijzen naar buiten.

Indien het voorgaande niet het geval is, kan je overwegen om een beugel te plaatsen om zo, net als bij ons mensen, de tanden te sturen naar de goede/juiste positie. In tegenstelling tot bij de mens worden dit soort correcties gedaan om functioneel herstel te bewerkstelligen en niet uit schoonheids-ideaal.

Hieronder is te zien dat de onderhoektand te ver naar binnen staat en in de bovenkaak prikt.
(De hond rechts ligt ondersteboven).

beugel bij de hond beugel bij de hond

Voordat er een beugel is moet er eerst 'gips' gehapt worden.

beugel bij de hond beugel bij de hond

Poeder wordt met water aangemaakt en gemengd tot er een kleurverandering komt. De substantie is dan stevig genoeg op in de 'lepel' te stoppen en de hond te laten bijten. Dit alles gebeurd onder narcose met propofol. Dit is een veilig narcosemiddel zonder schadelijke effecten op bijvoorbeeld de hartspier. Het voordeel van deze narcose is dat de hond na het stoppen van de injectie bijna gelijk weer helemaal wakker is.

beugel bij de hond beugel bij de hond beugel bij de hond

Hierna wordt er een beugel gemaakt in het laboratorium.

beugel bij de hond beugel bij de hond beugel bij de hond

Plaatsen van de beugel

De beugel wordt nu met composiet vastgezet aan de bovenhoektanden.

beugel bij de hond beugel bij de hond

Wat wij hier plaatsen is een zogenaamde glijbeugel. Als de hond zijn bek sluit dan glijd de onderhoektand automatisch in de juiste positie.

beugel bij de hond beugel bij de hond

Hierboven worden foto's geshowd van een beugel die 4 weken heeft gezeten. De hoektand staat nu waar we het hebben willen.