Tandheelkunde
Beugel Dentale röntgen Wortelkanaalbehandelingen

Wortelkanaalbehandelingen

Wanneer een tand of kies afgebroken is, ontstaat hierdoor een open verbinding met het wortelkanaal en zal er een bacteriële infectie optreden van het wortelkanaal. Vervolgens ontstaat er ook een infectie van het kaakbot ter hoogte van de wortelpunt.

Als de infectie van het kaakbot steeds erger wordt, wordt er steeds meer kaakbot opgelost wat op den duur zelfs kan eindigen in een kaakfractuur. Infectie van het wortelkanaal en van het kaakbot is ook erg pijnlijk voor uw hond. Als een afgebroken tand of kies binnen een dag behandeld wordt kan het wortelkanaal intact blijven en kan de tand of kies gerestaureerd worden. Zo kan de tand of kies levend gehouden worden. Wanneer de fractuur ouder is dan een dag, dan is er al teveel besmetting opgetreden en is het wortelkanaal al teveel aangetast om alleen een restauratie aan te brengen. Het wortelkanaal moet dan in zijn geheel opgevuld worden met een vulling. Dit noemen we een wortelkanaalbehandeling, bij mensen wordt dit geregeld gedaan.

Een andere mogelijkheid is extractie van de betreffende tand of kies. In het geval van een hoektand doen we dit liever niet, omdat de wortels van hoektanden voor een groot deel de stevigheid van de kaak vormen. Als deze wortel weggenomen wordt,wordt de kaak op die plek zwakker. De extractie van zo’n grote wortel neemt ook de nodige risico’s met zich mee. In het slechtste geval kan er een kaakfractuur ontstaan op deze plek, zeker als er al kaakbot verlies is door een wortelpunt infectie. Hoektanden bepalen ook een groot deel van het aangezicht.

Bij een wortelkanaal behandeling wordt al het levende weefsel van de tand verwijderd en wordt het wortelkanaal helemaal schoongemaakt. Hierna wordt het wortelkanaal opgevuld met een vulling.

Zes maanden na een wortelkanaalbehandeling maken we een controle röntgenfoto om te zien of er geen infectie meer te zien is rond de wortelpunt, deze controle is erg belangrijk voor de hond. Het is dus belangrijk om vaak in de bek van uw hond te kijken, want een fractuur van een tand of kies is zo gebeurd. Hoe sneller u erbij bent hoe beter, in het beste geval kan de tand of kies levend gehouden worden maar dan moet u wel binnen 24 uur  na het ontstaan van de fractuur contact opnemen!