Endoscopie

Katten welke langdurig klachten hebben van hun maag en/of darmen hebben soms baat bij een endoscopie. Een kijk onderzoek in de maag en darmen om te kijken welke ziektebeeld deze geven. Door biopten te nemen van het afwijkende weefsel en dit voor onderzoek naar een patholoog te sturen, kan er gerichter een behandeling worden ingesteld.

Ook voor ingeslikte (vreemde) voorwerpen wordt met regelmaat de endoscoop gebruikt, om deze uit de maag te verwijderen. Het mooie van deze manier is uiteraard dat er geen operatie nodig is.

De patiënt dient voor een endoscopie nuchter te zijn. Met een lege maag is er een beter beeld en onderzoek mogelijk. Het onderzoek wordt onder algehele narcose uitgevoerd. Met hartbewaking en zuurstof..

Afgenomen biopten worden dezelfde dag verstuurd voor onderzoek. De uitslag volgt na ongeveer een week.  Aan de hand van de uitslagen stellen we een definitief behandelplan op.

 

Hierboven foto's van een net, om vreemde voorwerpen te vangen en deze door te snijden, zodat het in stukken verwijderd kan worden.

   

Hierboven foto's van een paktang, waarmee voorwerpen uit een maag of slokdarm worden verwijderd.