Cardiologie
Hartruis HCM Hoge Bloeddruk

Hartruis

Een ruis op het hart is een teken van een afwijking aan het hart.

Kittens die zich opwinden hebben sneller een hartruis dan volwassen dieren. Dat komt omdat kittens dunner bloed hebben en het hart per hartslag meer bloed wegpompt. Als de kitten tot rust komt en de hartfrequentie lager wordt, moet bij een kitten de hartruis verdwijnen. 

Ongeveer 2% van alle kittens heeft een aangeboren hartaandoening. De afwijking is vaak klein en wordt pas op latere leeftijd vastgesteld. Maar er zijn ook gevallen waarbij de kitten kort na de geboorte overlijdt.

Ook bij volwassen katten komen onschuldige hartruisen voor. Deze ruis ontstaat in de longslagaderen. Alleen voor ervaren echografisten is deze ruis met een bepaalde instelling op het echo-apparaat (zogenaamde Doppler) in beeld te brengen.

Dieren met bloedarmoede en schildklierproblemen kunnen ook een hartruis krijgen zonder dat de echo van het hart afwijkend is. 

De meest voorkomende hartafwijking HCM bij de kat is ook de meest voorkomende oorzaak van een hartruis.

Dieren met een hoge bloeddruk ontwikkelen een verdikte hartspier. Als gevolg hiervan kunnen ze een hartruis krijgen. Een hoge bloeddruk kan blindheid, hersenbloedingen en nierfalen veroorzaken. Een snelle diagnose en behandeling is dus gewenst.