Tandheelkunde Forl Tandsteen

Forl

Forl, ofwel feline osteoclastic resorptive lesion.

Forl's komen veel voor in de gebitten van katten. De ontstaanswijze van deze leasies is nog niet duidelijk. Men denkt dat het een multifactorieel proces is.

Op de overgang van wortel naar kroon ontstaat een defect in het email van de tand. Het email en een deel van de wortel word geresorbeerd (verdwijnt). Het zit veelal onder het tandvlees en dat leid er dan ook toe dat deze leasies heel laat worden onderkend.

Natuurlijk doet zo'n plek pijn, maar katten laten het zeer weinig zien. Ze eten over het algemeen nog gewoon door, alhoewel het wel vaak zo is dat ze liever zachte voeding eten.

Bij een controle bij de dierenarts zien we ook tijdens een gewoon bezoek de leasies niet zitten, maar je krijgt vaak wel een verdenking op zo'n leasie als je wat gezwollen en rood tandvlees ter plekke ziet.

De behandeling

De kat zal onder narcose gebracht worden.

Het gebit wordt geheel nagekeken, en de elementen die aangetast zijn door forl's worden verwijderd. Belangrijk is dan ook om een foto te maken van de bewuste kies. We kunnen dan zien hoeveel wortel er nog in de kaak zit. Of de wortel helemaal verbeend is en dus niet verwijderd hoeft te worden. Zien we of er nog veel kaak over is, of dat we risico's lopen op een breuk van de kaak als we een wortel verwijderen.

De nabehandeling

Enige dagen na de behandeling is het belangrijk om zacht (gemaakt) voer gegeven wordt. Ook pijnstilling is van groot belang. Pijnstilling bevordert het genezingsproces en de kat voelt zich ook veel beter.

De preventie

Dit is een lastig iets aangezien niet de gehele ontstaanswijze bekend is.

Het tandenpoetsen is zeker belangrijk aangezien tandplaque en de daarbij behorende bacteriën en infecties aan het tandvlees worden voorkomen.