Chirurgie
Gespleten gehemelte (palatoschisis) Hernia Perinealis Kaaktumor Laparoscopie Larynx-paralyse Medische plastische chirurgie Neusvleugels Ooglidcorrecties Palatum molle Sterilisatie & Castratie

Hernia Perinealis bij de hond

Oudere honden, (meestal niet-gecastreerde) reuen, hebben nogal eens problemen met het produceren van de ontlasting. Vaak wordt dit veroorzaakt door een “hernia perinealis” (breuk in de darmspier naast de anus). De ontlasting gaat dan net voor de anus in de endeldarm uitpuilen. Dit is erg oncomfortabel en pijnlijk. Dit verlies van stevigheid kan links, rechts en aan beide kanten optreden.

Een hernia perinealis zal nooit verdwijnen zonder operatie,  van uitstel wordt de situatie eigenlijk alleen maar slechter. De operatie is er op gericht de stevigheid naast de anus te herstellen en de breuk spanningsvrij te sluiten door gebruik te maken van de bekken bodemspier.  

Hoewel het een ingewikkelde  operatie is, herstelt het grootste deel van de honden snel na de operatie.  Als de reu nog intact is, is het zeer raadzaam gelijk te castreren. Hierdoor wordt de prostaat kleiner en perst de hond minder bij het ontlasten.