Chirurgie
Gespleten gehemelte (palatoschisis) Hernia Perinealis Kaaktumor Laparoscopie Larynx-paralyse Medische plastische chirurgie Neusvleugels Ooglidcorrecties Palatum molle Sterilisatie & Castratie

larynx-paralyse

Een larynxparalyse is een stembandverlamming, welke een veel voorkomende aandoening is bij oudere honden van grote rassen.

Bij dit geleidelijke proces verandert eerst het stemgeluid. De honden worden schor en hees, gaan soms rochelen en hoesten. Tijdens het inademen horen we een bijgeluid. In de loop van tijd wordt ook het inademen moeilijker en zal hijgen en benauwdheid problemen geven. Ook de blaf gaat anders klinken.

In het ergste geval kan een dier overlijden aan de complicaties van deze aandoening. De benauwdheid is in de meeste gevallen met een operatie te verhelpen. 

De operatie bestaat uit het naar achteren verplaatsten van het arytenoïd, het kraakbeen waar de stembanden mee bewogen worden. Hierdoor wordt de bevestiging van de stemband aan de rugzijde naar achteren en iets opzij verplaatst. Er is een situatie gecreëerd waarin meer lucht kan passeren en het dichtrekken van de larynx niet meer voor komt.

Technisch gaat dit als volgt:

Om het arytenoïd te verplaatsen moeten we de verbinding tussen het cricoïd, de kraakbeenring onderin het strottenhoofd, en het thyroïd, de schildklier, worden losgemaakt. Het arytenoïd wordt verplaatst en ligt na de operatie ingeklemd tussen het cricoïd en thyroïd. Hier groeit het vast.

De resultaten van deze operatie zijn tot op heden zeer goed.

De hond kan vaak dezelfde dag naar huis en mag een week lang alleen maar zacht voedsel eten. In de toekomst houdt de hond wel een vergroot risico dat hij/zij zich kan verslikken. 

Na 10 dagen volgt er een controle.

Blaffen en hoesten worden minder effectief en daarom is een infectie van kennelhoest, een verhoogd risico. Het jaarlijks enten van kennelhoest vaccin heeft daarom ook onze voorkeur.