Chirurgie
Gespleten gehemelte (palatoschisis) Hernia Perinealis Kaaktumor Laparoscopie Larynx-paralyse Medische plastische chirurgie Neusvleugels Ooglidcorrecties Palatum molle Sterilisatie & Castratie

Kaaktumor

Kaaktumoren 

In Dierenziekenhuis Oldenzaal worden we regelmatig geconfronteerd met kaaktumoren. 

Tumoren, ze komen overal in het lichaam voor, waaronder in de bek. Tumoren in de bek vormen 6 % van alle soorten tumoren. 
Tumoren in de bek zijn vaak kwaadaardig. De meest voorkomende kwaadaardige tumoren in de bek zijn maligne melanoom, plaveiselcelcarcinoma, fibrosarcoom en acanthomateus epulide.  

Bij de bevinding van een tumor in de bek, starten we met het nemen van een biopt van het tumorweefsel. Het weefsel wordt onderzocht op de geaardheid van de tumor. Vervolgens is het goed een CT te maken om te kijken hoe diep de tumor zit en of het is doorgedrongen in het bot en  of er zichtbare uitzaaiingen zijn in bijvoorbeeld de lymfknopen of de longen.  

Bij sommige tumoren is kaakbot betrokken, we zullen dan een deel kaak moeten amputeren. 

De Teckel hiernaast op de foto werd doorverwezen naar Dierenziekenhuis Oldenzaal na onderzoek bij eigen dierenarts. De eigen dierenarts had weefsel afgenomen met de uitslag amantoblastoom.  

Op de CT beelden waren geen uitzaaiingen zichtbaar en dus een goede reden voor chirurgie. Doordat de tumor enorm van formaat was en ver naar achter in de bek doorliep, was de enige optie de linker onderkaak te amputeren.  

   

    

Na het verwijderen werd een drain geplaatst voor lokale pijnstilling. Deze kon na 5 dagen verwijderd worden. De wond zag er goed uit, de teckel at goed en kon zijn tong goed binnen zijn mond houden. 

Na 14 dagen hebben we de hechtingen verwijderd en waren we blij te horen dat er zelfs weer harde brokken gegeten werd.  

De tong werd permanent in de bek gehouden, alleen met hijgen hangt deze uit de bek. Door de lange snorharen van deze teckel ziet niemand dat de hond maar 1 onderkaak heeft. 

Hieronder nog enkele foto’s op slechts 14 dagen na de operatie.