Orthopedie
Arthrose Artroscopie Botbreuken Elleboog Hernia Heup Hydrotherapie Knie Patella luxatie PAUL Schouder TTA bij de boxer Ulnectomie Video

Artroscopie

Artroscopie betekent letterlijk kijken (scopie) in een gewricht
(arthros).Er worden drie kleine sneetjes van enkele millimeters gemaakt. Door een sneetje gaat een scoop met een camera en een lichtsnoer. Door dit buisje stroomt ook een heldere spoelvloeistof. Door het tweede sneetje gaat een buisje (canule) waardoorheen deze spoelvloeistof weer kan aflopen. Het derde sneetje wordt gebruikt voor kleine instrumentjes waarmee diverse aandoeningen kunnen worden verholpen.

Artroscopie bij LPC en OCD

Voor de diagnose van elleboog-(LPC) en schouderletsels(OCD) kan de artroscopie belangrijke informatie leveren. De diagnose van deze aandoeningen is nog al eens een probleem, vooral in een vroeg stadium. Kraakbeenletsels zelf en de beginnende secundaire arthrose zijn namelijk op röntgenfoto's soms moeilijk zichtbaar. Ook in een later stadium richt men zich op deze secundaire arthrose zonder dat het LPC zichtbaar is. De röntgen diagnose wordt dan gesteld in een stadium waarbij al slijtage is opgetreden.

Via de artroscopie kunnen de letsels in een vroeg stadium, voordat arthrose ontstaat, gevonden worden. Wanneer de hond kreupel en pijnlijk aan een elleboog blijft en de foto's geven geen uitsluitsel, dan kan er ook een diagnostische scopie plaats vinden. Losse fragmenten die op de foto niet te zien zijn kunnen dan wel ineens zichtbaar worden. Het verwijdering van losse stukjes kraakbeen kan aansluitend op de artroscopische diagnose gebeuren.