Orthopedie
Arthrose Artroscopie Botbreuken Elleboog Hernia Heup Hydrotherapie Knie Patella luxatie PAUL Schouder TTA bij de boxer Ulnectomie Video

Ulnectomie

In de voorpoot zorgen de radius en ulna (spaakbeen en ellepijp) in de onderam voor de stevigheid. Bij dieren in de groei komt het soms voor dat de ulna minder snel groeit dan de radius. De ulna belemmert hiermee de radius in zijn groei en trekt deze krom. Dit noemen we het radius curvus syndroom. Gevolgen kunnen zijn dat andere botstukjes in de elleboog afbreken of niet goed vastgroeien (LPA, LPC) of dat er een incongruentie van het gewricht optreed.

Het radius curvus syndroom kan in de genen van de hond zitten of kan ontstaan na een trauma. Bij een trauma kan de groeischijf van de ulna beschadigd zijn geraakt, met als gevolg dat deze minder snel groeit.

Deze aandoening kunnen we verhelpen door middel van een operatie. Hierbij wordt de ulna doorgezaagd, zodat de radius niet meer belemmerd wordt in zijn groei.

De eerste 4 weken na de operatie zijn strikte rust zeer van belang. Hierbij kan de bewegen heel langzaam worden opgebouwd. Na 4-6 weken volgt er een controle foto.

 Radius curvus syndroom, de ulna belemmert de groei van de radius, deze trekt krom.

 

 

  De ulnectomie is uitgevoerd, de ulna is doorgezaagd.

 

 

                       

  1 maand na operatie

 

 

 

 2 maand na operatie