Orthopedie
Arthrose Artroscopie Botbreuken Elleboog Hernia Heup Hydrotherapie Knie Patella luxatie PAUL Schouder TTA bij de boxer Ulnectomie Video

Schouder problemen bij de hond

Osteochondrose heeft te maken met beschadigingen in het bot- en kraakbeenweefsel. Bij een goede ontwikkeling van de gewrichten wordt er tijdens de groei volgens een gelijkmatig proces kraakbeen naar bot omgevormd.

Stoornissen in dit proces noemt men osteochondrose (OC) of, als er sprake is van een los kraakbeenfragment, osteochondrosis dissecans (OCD).
OCD komt voornamelijk voor bij de grotere, snel groeiende rassen bij pups tussen de vier en twaalf maanden.

OCD is een aantasting van de kraakbeenlaag van het gewricht. Het optreden van deze beschadiging is deels erfelijk bepaald.
Er zijn echter ook externe factoren die, net als bij HD, kunnen bijdragen tot de ontwikkeling van OCD : verkeerde voeding, trappen lopen, overgewicht, enz.
Dit wordt nog verergerd door te veel calcium in de voeding. Er ontstaat door de ongelijke belasting kraakbeenschade in het gewricht met artrosevorming tot gevolg.

De pijn komt deels door de zwelling van het gewricht en deels door de kraakbeenschade zelf.

De diagnose wordt gesteld aan de hand van klinische symptomen. Door röntgenfoto’s te maken, zien we een soort afplatting van de bovenarm.
Soms is op röntgenfoto’s niets te zien en brengt een CT-scan meer duidelijkheid.

De behandeling bestaat uit het wegnemen van het stukje kraakbeen dat los zit. Daarna wordt deze plaats schoon geschraapt tot bloedens toe. Het schoudergewricht wordt uitvoerig gespoeld met fysiologische vloeistof. Het gewricht wordt gesloten en gehecht.

schouderproblemen bij de hond   

Stukjes verwijderd kraakbeen