Orthopedie
Arthrose Artroscopie Botbreuken Elleboog Hernia Heup Hydrotherapie Knie Patella luxatie PAUL Schouder TTA bij de boxer Ulnectomie Video

Heupproblemen bij de hond

Heupen

In een normale situatie staat de heupkom in een hoek van 45 graden. Zo valt de heupkop mooi in de heupkom, zoals op het linker plaatje.

Het rechter plaatjes toont een heup die niet aanluit.

PennHip onderzoek

Wilt u weten wat het risico is dat uw hond heupdysplasie krijgt? Met het PennHip onderzoek meet de dierenarts de losheid van de heupgewrichten. Het is een betrouwbare methode om bij jonge honden het risico op ontwikkeling van heupdysplasie te onderzoeken. Met de inzichten van dit onderzoek, adviseert de dierenarts u hoe u toekomstige problemen en pijn bij uw hond kan verlichten of zelfs voorkomen.

U kunt bij ons een afspraak maken voor het uitvoeren van dit onderzoek. 

Bekkenkanteling

Letterlijk: het draaien van het bekken. Dit is een methode om de heup, welke onvoldoende in de heupkom zit, er beter in te draaien.

Heupproblemen bij de hond

Slechte aansluiting van de heupen komt veel voor bij grote hondenrassen. Door een anatomisch verkeerde heupvorm kan de heupkop makkelijk uit de heupkom schuiven. Dit veroorzaakt pijn. Door de continue beweging, in en uit de kom, reageert het lichaam door dit kapsel te verstevigen en door de continue ontsteking komt er botafzet op de rand van de heupkom en kop. Dit proces heet artritis. Het bot op bot schuren geeft ook weer pijn. Ondertussen heb je een hond met Heupdysplasie.

Indien we dit in een vroeg stadium, vanaf 5 maanden, kunnen onderkennen kan er ook nog wat aan gedaan worden. Het uitvoeren van een bekkenkanteling kan tot 18 maanden leeftijd, de beperking is of er al artrose gevormd is in de desbetreffende heup.

Door het bekken te kantelen verbeter je het contact van de heupkop in de kom waardoor de artritis minder wordt. De heup kan zich verder normaal ontwikkelen. Dit laatste is natuurlijk het doel van deze ingreep.

Er bestaan 2 typen ingrepen, DPO (Duplo Pelvic Osteotomie) en TPO (Triple Pelvic Osteotomie).
Bij een DPO wordt het bekken met 2 ½ zaagsneden doorgenomen bij een TPO met 3 zaagsneden. Met welk type er wordt geopereerd is afhankelijk van de leeftijd van de hond en de toestand van het bekken. De voorkeur gaat uit naar de DPO methode, deze geeft meer stabiliteit en dus minder pijn bij het revalideren. Afhankelijk van de toestand van de heupen, kunnen we beiden kanten tegelijk opereren of wordt er gekozen om een zijde per keer te opereren. Na 6 weken kan dan de andere zijde geopereerd worden.