Orthopedie
Arthrose Artroscopie Botbreuken Elleboog Hernia Heup Hydrotherapie Knie Patella luxatie PAUL Schouder TTA bij de boxer Ulnectomie Video

Botbreuken bij de hond

De botbreuken die een hond oploopt zijn meestal het gevolg van een aanrijding, vechtpartijen of valpartijen.

Soms is het tegen de eigenaar opspringen van een jonge hond al voldoende voor het krijgen van een breuk van het bovenbeen.
Bij aanrijdingen is het logisch dat door de krachten die daarbij ontstaan botten kunnen breken of dat bijvoorbeeld een heup uit de kom schiet doordat het heupkapsel scheurt.

Bij vechtpartijen kunnen sterke honden bij kleinere honden zo hard in de poten bijten dat er een breuk optreedt, betreft het grotere honden dan zie je nog wel eens dat er breuken aan de kaken optreden doordat de honden met de bek tegen elkaar botsen of elkaar daar bijten.

Honden die vallen kunnen van alles breken of gewrichten kunnen uit de kom schieten.
Een kleine ongelukscategorie die dan nog overblijft zijn de honden die door een paard worden getrapt of natuurlijk de (jonge) hondjes die altijd om de voeten van de eigenaar dartelen en dan gebeurt het natuurlijk eens dat de eigenaar per ongeluk op het voetje gaat staan en dat er wat breekt.
Ga zelf niet onderzoeken of er iets gebroken is, de scherpe uiteinden van de breukvlakken kunnen heel wat interne beschadigingen veroorzaken. Het is duidelijk te merken wanneer een hond iets gebroken heeft: hij heeft pijn en op de plaats van de breuk treedt vaak een zwelling op; hij zal de poot niet meer kunnen gebruiken, soms staat een gebroken poot op een vreemde manier onder de hond; ook is het mogelijk de gebroken poot op een abnormale manier te bewegen. Dit moet zoveel mogelijk voorkomen worden om verdere beschadigingen tegen te gaan.
Botbreuken kunnen via verscheidene methodes geopereerd worden. Naast de pin en de externe fixatie gebruiken wij veelal de botplaat. Dit geeft de meest stabiele fixatie, maar hiervoor is wel genoeg heel bot nodig om de plaat op te fixeren.

 
botbeuken bij de hond   botbeuken bij de hond

Foto 1: Fractuur van de elleboog. Vastgezet met 2 pinnen, 2 schroeven en cerclage.

Foto 2: Dwarsfractuur van een voorpoot, met wat losse fragmenten. Gezet met een plaat en 6 schroeven.