Orthopedie
Arthrose Artroscopie Botbreuken Elleboog Hernia Heup Hydrotherapie Knie Patella luxatie PAUL Schouder TTA bij de boxer Ulnectomie Video

Knieproblemen bij de hond

Binnen ons ziekenhuis zijn wij gespecialiseerd in het behandelen van knieproblemen veroorzaakt door het geheel of gedeeltelijk scheuren van de kruisband(en).

Iedere hond verdiend een eigen behandeling! 

Deze behandeling kan variëren tussen een extra capsulaire flo, een tightrope techniek of door een standscorrectie door middel van een TTA of TPLO

Onze gespecialiseerde dierenartsen bespreken de beste manier, passend bij uw huisdier. De keuze is afhankelijk van ras, gewicht, maar ook leeftijd en of gebruik van de hond.
U kunt zich voorstellen dat een golden retriever van 11 jaar een andere behandeling nodig heeft dan een boxer van 3 jaar, een Westy van 8 jaar of zelfs een kat.

Er bestaan ook variaties van de TTA zoals de TTA rapid. Deze is niet hetzelfde. Het rapid is een benaming die de fabrikant heeft gegeven aan zijn product om aan te geven dat de chirurg eerder klaar kan zijn met de operatie. Zeker niet dat het herstel voorspoediger of sneller gaat van de patiënt. Dit is een misverstand. Verder zien we dat er bij de  TTA rapid veel meer complicaties voorkomen (denk aan botbreuken) dan met de beproefde TTA welke we al 10 jaar doen met veel succes.

Tijdens de operatie openen we het knie gewricht en worden kruisbanden en meniscus geïnspecteerd. Gescheurde kruisbanden en meniscus worden, indien nodig, verwijderd.
 

Flo band techniek

Stabilisatie ontstaat door een extra capsulaire band (buiten het gewricht om) tussen fabel (een botje achter in de knie) en crista tibia (de boven-,voorkant van het onderbeen). Dit is alleen betrouwbaar bij een hond tot 15 kg, mits deze niet overactief is, zoals bijvoorbeeld een jonge Jack Russel Terriër.

Tight rope techniek

Stabilisatie ontstaat met een gevlochten onoplosbare band door een gat in boven- en onderbeen. Dus een bot - botverbinding, goed voor een wat oudere, zwaardere en inactieve patiënt.

TTA techniek

TTA (Tibial Tuberosity Advancement)

Hierbij wordt de knie stabieler gemaakt door de pees waar de knieschijf in zit van plaats te veranderen. Hierbij wordt een stuk van het onderbeen los gezaagd en komt er tussen kam en bot een wig te zitten, die dus de kniepees dusdanig verplaatst dat er direct stabiliteit in de knie ontstaat. 

TPLO techniek

TPLO( Tibia Plateau Levelling Osteotomy ) 
Hierbij wordt de knie stabieler gemaakt door de pees waar de knieschijf in zit van plaats te veranderen. Het scheenbeen plateau wordt zo geroteerd en met een sterke botplaat met schroeven vast gezet, dat de hond geen nieuwe kruisband nodig heeft.