Orthopedie
Arthrose Artroscopie Botbreuken Elleboog Hernia Heup Hydrotherapie Knie Patella luxatie PAUL Schouder TTA bij de boxer Ulnectomie Video

PAUL

Er zijn honden die na een arthroscopie en het verwijderen van een lpc, kreupel blijven lopen. Tijdens deze arthroscopie wordt het gewricht verder geïnspecteerd op andere afwijkingen: graad van osteo-arthrose, kraakbeenletsels (OCD) en aanwezigheid van het mediaal compartiment syndroom.

Het mediaal compartiment syndroom ontstaat door een standafwijking. Het gewrichtsdeel aan de binnenzijde, mediaal, wordt samengedrukt en het gewrichtsdeel aan de buitenzijde, lateraal, wordt ontlast. Het gewricht is niet meer gelijk. Er ontstaat een incongruent gewricht. Door deze mediale drukverhoging verdwijnt het kraakbeen, in het mediale deel van het gewricht. 

Het mediaal compartiment syndroom zien we voornamelijk bij de Labrador en de Golden Retriever. Ook de Duitse Herder, Rottweiler, Berner Sennenhond en Stafford zijn er mee bekend.

Op een cranio-caudale RX of na CT kunnen er vermoedens zijn dat een hond een Mediaal compartiment syndroom heeft. We zien dan dat de mediale gewrichtsspleet beduidend nauwer is dan de laterale. Bewijs heb je echter enkel na arthroscopie, waarbij je het subchondrale bot mediaal ziet vrij liggen. De aanwezigheid van het vrije subchondrale bot kan de prognose beïnvloeden. Een aantal van deze patiënten blijven na de arthroscopische behandeling (verwijderen LPC) dan ook kreupel. Wanneer de radiuskop niet aangetast is, kunnen deze ellebogen chirurgisch gecorrigeerd worden door een PAUL (correctie stand ulna (Proximal abducting ulnar osteotomie). Na een PAUL chirurgie wordt de stand gecorrigeerd door middel van een proximale ulna osteotomie en kanteling waardoor we een gelijke belasting krijgen van zowel het mediale als het laterale gewrichtsdeel.