Orthopedie
Arthrose Artroscopie Botbreuken Elleboog Hernia Heup Hydrotherapie Knie Patella luxatie PAUL Schouder TTA bij de boxer Ulnectomie Video

Hernia bij de hond

Wat is een hernia?

Een hernia is de uitpuiling van (de kern van) de tussenwervelschijf tegen het ruggemerg (de zenuwbaan) in het wervelkanaal. Hieronder staat een plaatje getekend van een wervel met tussenwervelschijf en een in de verdrukking zittend ruggemerg.


Binnen de zwarte lijn bevindt zich de kern van de tussenwervelschijf. Deze hoort mooi centraal in de tussenwervelschijf te zitten maar in het geval van een hernia puilt hij uit in het wervelkanaal waar de zenuwbanen lopen. Door de druk die dit geeft raakt een hond in meer of mindere mate verlamd.

Hernia bij de hond Hernia bij de hond Hernia bij de hond
 

Symptomen

De honden hebben erg veel pijn, willen nauwelijks bewegen, gillen bij aanraking en durven niet meer over de drempel te lopen. Dit zijn symptomen van een nekhernia. De rughernia uit zich in het in meer of mindere mate verlamd zijn aan de achterpoten. De hond zit dan vaak met de achterpoten gestrekt naar voren en als hij nog kan lopen dan sleept hij vaak met de achterpoten. Ook deze honden hebben veel pijn maar uiten dat in mindere mate dan hun soortgenoten met de nekhernia.

De beslissing of een hond in aanmerking komt voor een operatie geschied vaak door ze in te delen in groepen:

Bij hernia's geld een gradering waarbij 0 normaal is en 5 heel ernstig.

0 = Normaal.
1 = Pijn maar geen uitval.
2 = Milde uitval van zenuwen, maar kan nog zelfstandig lopen, struikelt af en toe.
3 = Verlamming, kan niet meer zelfstandig lopen, je kunt hem wel in de benen zetten.
4 = Verlamming, blaasfunctie kan aan of afwezig zijn, maar de diepe pijnsensatie is aanwezig.
5 = Totale verlamming, blaasfunctie is afwezig en diepe pijnsensatie is afwezig.

Bij honden met een graad 1-3 kun je overwegen om conservatief te behandelen. Dit betekent kennelrust van 4-6 weken, pijnstillers en voor de rest van het leven een borsttuig (bij nekhernia's). Vanaf graad 4 heb je geen keus en moet je opereren. Dit gaat meestal vooraf door een infuus met een sterk corticosteroïd.

Diagnose

Door middel van een CT of MRI, gemaakt onder narcose, met en zonder contrastmiddel, kunnen we de oorzaak van de klinische klachten in kaart brengen. Door middel van het contrast kunnen we ook de exacte locatie van het ruimte innemend proces bepalen.
Hernia bij de hond Hernia bij de hond

In het plaatje hieronder is de tussenwervelschijf kapot waardoor dit materiaal in het wervelkanaal is gekomen en de druk (pijn) geeft.

Hernia bij de hond

Therapie 

De therapie is heel afhankelijk van de verschijningsvorm. Soms is het mogelijk om met rust en pijnstilling de klachten te couperen. Meestal komen de klachten echter terug en verdwijnen ze niet meer door het weer verstrekken van de medicatie. Daardoor is bij gezonde honden met nog een goede levensverwachting de beste therapie toch altijd nog de operatie. Hiermee wordt namelijk het probleem definitief opgelost.


Hernia bij de hondHernia bij de hondHernia bij de hond

Methode

Er wordt een raampje in het bot van de wervels gezaagd waardoor het afwijkende materiaal naar buiten wordt gehaald.

Hernia bij de hondHernia bij de hond

Herstel

De eerste dagen na de operatie kan het gevoel in de achterpoten minder zijn. Maar meestal treed toch vrij snel herstel op. 

Als u vragen heeft, kunt u contact opnemen met ons via 0541 533 220.