Orthopedie
Arthrose Artroscopie Botbreuken Elleboog Hernia Heup Hydrotherapie Knie Patella luxatie PAUL Schouder TTA bij de boxer Ulnectomie Video

Patella luxatie

Wat is een patella luxatie?
Een patella luxatie betekent een verschoven knieschijf. Dit kan naar binnen of naar buiten zijn. Hierdoor kan de knieschijf naar de binnenkant, of de buitenkant van de knie wegschieten. We zien het naar binnen wegschieten vaak bij honden van de kleine rassen. De luxatie naar buiten zien we meer bij de grote rassen, vaak in combinatie met een draaiing in het dijbeen.

Voor op het dijbeen loopt een sleuf waar de knieschijf in hoort te liggen. Bij sommige honden is de sleuf in het dijbeen ondiep en zit de aanhechting van de kniepees wat te ver naar binnen. De knieschijf kan dan makkelijk uit z'n katrol naar binnen toe schieten. Als dit gebeurt spreken we van een patella luxatie.

De klachten van de hond hangen af van de ernst van de luxatie. We kennen verschillende vormen.
Graad 1: Luxeert alleen door manipulatie.
Graad 2: Kan spontaan luxeren, maar schiet ook spontaan weer terug.
Graad 3: Luxeert spontaan, maar schiet niet uit zichzelf weer terug.
Graad 4: De permanente (stationaire) luxatie.

Als de knieschijf er slechts incidenteel afschiet spreken we van een habituele luxatie. Honden die dit hebben lopen af en toe een paar passen met een pootje opgetrokken. De knieschijf is dan van zijn plaats geschoven. Na een paar stappen schiet hij weer terug en de hond loopt weer normaal verder.
Erger wordt het wanneer de knieschijf er afligt en slechts af en toe terugspringt. We spreken dan over een stationaire luxatie. Deze honden hebben problemen met overeind komen en met lopen. De hond heeft hier meestal behoorlijk last van.
De ergste vorm is wanneer de knieschijf er totaal afligt en ook niet meer op z'n plaats is terug te leggen. Deze dieren kunnen niet normaal staan en moeten roeien met hun achterpoten om vooruit te komen.

Als de dieren onderzocht worden moet niet alleen naar de ligging van de knieschijf gekeken worden, ook de stand van het dijbeen, de kromming van de beenkam op het scheenbeen en de diepte van de sleuf in het dijbeen zijn van belang. Hiernaast zien we in combinatie met een patella luxatie nog wel eens andere knieproblemen zoals gescheurde kruisbanden of gewrichtslijtage. Voordat tot een operatie wordt besloten moet dit eerst allemaal nagekeken zijn.

Behandeling
Dieren met een hele lichte luxatie, waarbij de knieschijf maar heel af en toe luxeert, hoeven niet persé geopereerd te worden. Een injectie met anabolen wil nog wel eens uitkomst bieden, inclusief het meer 'trainen' van de spieren waardoor de knieschijf er als het ware opgetrokken wordt.

Als de knieschijf vaker van z'n plaats schiet, of zelfs permanent verkeerd ligt moet er worden ingegrepen. De enige manier is operatief. Bij een lichte luxatie is het vaak voldoende om de aanhechting van de kniepees een stukje te verplaatsen. Als ook de sleuf in het dijbeen te ondiep is moet deze worden uitgediept. Ook maken we het gewrichtskapsel strakker zodat de knieschijf beter op z'n plaats blijft.

De behandeling verschilt dus van geval tot geval en is afhankelijk van de ernst van de aandoening.

Prognose
In principe is het resultaat van de operatie, dat in meer dan 90% van de gevallen de patiënt na de operatie klachtenvrij is. De herstelperiode duurt 6 - 8 weken; na 12 weken moet de patiënt volledig klachtenvrij zijn.

Nabehandeling
Na de operatie is het verstandig om de patiënt gedurende de eerste 6 - 8 weken aan de lijn uit te laten. In de daarop volgende 4 weken kan de beweging weer worden opgevoerd. Na 12 weken moet de patiënt weer in staat zijn alles te doen zonder kreupelheid.

Wij adviseren tijdens de postoperatieve fase 3 weken Metacam, Novacam of Rimadyl te geven. Daarnaast adviseren wij een voedingssupplement ter verbetering van de kwaliteit van het gewrichtskraakbeen en de gewrichtsvloeistof te geven. Dit kan ook door het geven van Royal Canin Mobility support als voeding. 

Jack Russel - shuffle
Bij de Jack Russel terrier komt een vaak met patella luxatie verwarde rariteit voor. We spreken daar van een Jack Russel-shuffle. Een onverklaarde prikkeling van de ondervoet welke geen behandeling hoeft. Indien uw hond dit vertoont laat uw dierenarts wel uitzoeken of het door een patella luxatie komt of dat hij de shuffle heeft.